Barbara egy jelenség

Régóta "bujkál" bennem a gondolat, hogy megosszam másokkal is a gondolataimat a legutóbbi olimpia egyik érdekes személyiségével kapcsolatban. (Isten látja lelkemet maga a szó viszont csak most futott át a fejemen.) Mégis miért aktuális? Mindenki az év sportolója, szakvezetője díj jelöltjeivel foglalkozik. Persze-persze, nagyon fontos esemény. Hiszen sportolóink, és az őket felkészítő szakemberek munkája mindig is szem előtt van. Teljesítményük előtt meghajlunk, munkájukat értékeljük, elismerjük. De amíg a versenyeken az eredményeket méterekben, másodpercekben, kilókban mérjük, az évzárók/évértékelők a fény és a pompa mellett árnyékokat is vetnek. Leginkább azzal, hogy az almát hasonlítjuk a körtével. Már a jelölésnél megkezdődtek a szurkálódások, hogy ki és miért…

0 Tovább

Modell vagy sablon

Ha valaki az alábbi képre pillant, rögtön beugrik, hogy mire vonatkozik. Gyakorlatilag nem is kellene hozzáfűzni semmit. Se egy koszos disznóól, se egy moslékos vályú, se a trágyázás "fennkölt illata" nem társul hozzá. Pedig ez is a valósághoz tartozik, sőt állatunk életének jelentős részét ezek a pillanatok töltik ki. Sőt! Ha a "mindenbebelekötök" típusú barátaink "észjárását" vesszük górcső alá, a következő vezérelveket halljuk ki a fejükből.: "Miért pont hátulról látható?" Miért az óramutató járásával ellentétesen kunkorodik a farka, és miért nem azzal megegyező irányban? - mintegy előrehaladást mutatva. Sablonokban gondolkodunk. Sőt negatívumokban. Hiszen a pozitív oldal már az első mondattal jellemezhető. A negatív oldal meg akár egyetlen kézmozdulattal - legyinthető. De ha le kell írni, az sokkal tovább tart.

család közélet BÚÉK

0 Tovább

Az erőszak és az ő megjelenítése

Párhuzamba állítok két esetet. (Tudom-tudom, lovagolás a szavakon, de szándékosan nem összehasonlítást írtam.)

Bocskor egy reggeli rádióműsorban kikezdte az egyetemista lányt, akit megerőszakoltak. Kőhalmi pedig az esti műsorában poénkodott egy ugyancsak erőszakos esettel. Sőt a cserbenhagyásos gázolások sorozatát sikerült felfűzni egy olyan gondolatláncra, amelynek végén valóban az az érzete támadt a nézőknek, hogy csak erről szól az autózás. A nézők dőltek a röhögéstől.

0 Tovább

(V)érzékenység

Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért - kiáltottunk fennhangon kisiskolásként. Aztán ez meg volt még kelkáposztával, és ami leginkább ide társítható, az megmagyarázhatatlanságos-kodásaitokért. Na, ehhez találjál képet a guglival! - bökött oldalba egy jóakaróm, amikor felemlegettem neki az ötletemet egy egyszerű, kézzel fogható feladat körbeírása után. - A képnek nem megmagyarázni kell a szót, főleg ezt nem. Elég, ha a néző gondolatokat társít hozzá - tromfoltam. Ezek az agymenések újabb "magaslatokba" szárnyalhatnak, de ha szerencsénk van, nem repülnek nagyon messzire.

A legtöbb megmagyarázhatatlan eset felmerülése kapcsán mindig valamiféle misztikus dolog ugrik be elsőre. Ufó, földönkívüli, csoda. (A vallási elkötelezettségű dolgokat, most zárójelbe teszem, mert az abbéli megközelítés egy másik lapra tartozik.) A következő téma, ami beugrik a földi létezés eredete, pontosabban magának a Földnek és a világűrnek a megjelenése, valamint jövője.

0 Tovább

Majomparádé

közélet majom elnökA minap majdnem levették a fejemet, mert egy kötetlen beszélgetés során majomnak neveztem azt a két embert, aki a világ legnagyobb hatalmának elnöki székébe készül. Még jó, hogy nem négy évvel ezelőtt került sor erre az eszmecserére, mert akkor még rasszizmussal is megvádoltak volna. Pedig - magasabb szintű politikai háttérismeretek nélkül - kizárólag tényekről beszéltem. Annál is inkább, mert én is osztom lelki szerzőtársam politikai hitvallását:

"Én azon többséghez tartozom, akik nem értenek a politikához, viszont azon kisebbséghez, aki ezt be is meri vallani."

0 Tovább

Már minálunk babám…

közélet szokás retro nosztalgiaMikor máskor is változtatna a felület "gazdája" a szokásokon, mint éppen a "szokás" címkével ellátott gyűjteményben. Legalábbis, ami a tematikus blogsorozat pályázatainak beküldési határidejét illeti. Lehet ebben (is) pozitívumot találni, és még csak ki se kell menni a "jó életbe", hurrá! Így legalább van mód egy kis bevezetőt írni egy már késznek látszódott bejegyzés elé.

0 Tovább

Fesztiválok átértékelődése – (a)vagy Pikachu bukása

közélet bukás alkohol

A nicknevemre pillantva az Isten le nem mosná le rólam, hogy én vagyok a világ legnagyobb Pokemon Go rajongója. Pedig a teremtő látja lelkemet, a regisztrálásomkor még se híre, se hamva nem volt ennek a sárga kis görcsnek. Mármint a mobiltelefonos-alkalmazás terén. Mert valljuk be, "ősárgaságossága" már jó húsz éve velünk van, megtestesítve a "jóságos aljasságot". Igaz ugyan, hogy a szörnyecskék közül a pozitív figurák közé sorolható, valójában ő is egy harcos. Pedig akár a jövő energiaproblémáinak egyik megoldása is lehetne. Fajtáját tekintve, bizony egy elektromos típusú pokemon, aki könnyen részesíti megrázó élményben a vele érintkezésbe lépőket. Kár, hogy a telefonokat még nem tudja tölteni, bár sokak készülékének egyetemes részét képezte. Eddig!

0 Tovább

Mr. & Mrs. Tusup – a szabadság útja

Milyen fura ezt így leírva látni, pedig ez a tényszerű valóság. Ez is egy lépés az amerikanizálódás felé. De tényleg csak Amerika a szabadság földje? Reméljük, azért a szuperpáros legalább félig megmarad magyarnak. Most legalábbis ez utóbbi felé hajlik a mérleg nyelve. De (szerintem) nem mindig volt ez így. Hiszem, hogy erejüket és kitartásukat leginkább akkor tudják még jobban a felszínen tartani, ha ez így is marad.

0 Tovább

Két hét szabadság

Töltsétek meg tartalommal, jó pihenést mindenkinek!

0 Tovább

Idegen, ami már nem hagy hidegen!

Mindentől félünk, ami idegen. Igen azok nagy része is, akik nem merik bevallani. Emberek vagyunk, így vagyunk bekötve. Lehet ezt körbemagyarázni, szóvirágként megfogalmazni: adrenalin szintnövekedés, egészséges izgalom, stressz, de a lényeg, hogy valamiféle "nem normális" állapotba kerülünk.

1 Tovább

fejszelep

blogavatar

A közélet hatása a közérzetre. A legvalószínűbb állapot a túltöltöttség. Ha felül jön ki a gőz annak levezetésére szolgál a fejszelep. Ha alul jön ki, az gáz.

Követhetsz a facebook-on is!

Utolsó kommentek

HTML