Vétkeztem – én néztem

Az utóbbi néhány napban megint azok jártak jól, akiknek "nincs" TV-je. És tényleg! Mit (nem) láttak. "Zs"-kategóriás filmek 23. ismétlése. Híradó-k. Ezekben híreket adnak a médiumok, mi meg isszuk a szavaikat, és folytatva a képzavart, esszük a képeiket. Még szerencse, hogy Gundi egy sportműsorban mondta (ha nem is szó szerint): 1 perces emberek vagyunk. Magyarul igen rövid idő alatt megszerzett információkból igyekszünk hosszútávú és mélyreható következtetéseket levonni. Tönkre téve ezzel családokat, barátságokat, közösségeket - életeket. A hitelesség sem fontos, csak az "úgy hallottam", "ezt láttam a TV-ben", - pedig csak az adott oldal akarta ezt láttatni, hallatni. Azt most nem vizsgáljuk, hogy melyik szél milyen irányból fúj és mekkora erővel, mert ezt mindenki látja, legfeljebb nem meri elismerni.

0 Tovább

Whiskys stadion

Sokan és sokat dolgozunk azon, hogy jobbá tegyük - mások szemszögéből nézve gondtalan - életünket. Estére kelve megiszunk egy pohár whiskyt, hétvégén kimegyünk a meccsre - már ha megtehetjük. Megdolgoztunk érte. Ezt hoztuk ki a mi kis gazdaságunkból.

közélet whisky stadion gazdaságsprint

0 Tovább

Utolérni Räikkönent – nyuszi-motorral

Két hét telt el a legutóbbi Formula 1-es futam óta, de még mindig beszédtéma az utóbbi idők egyik leglátványosabb - és tegyük hozzá emberileg sem utolsó - mozzanata. Kimi Räikkönen odaadta a sapkáját egy kisfiúnak, akinek a csalódottsága után óriási fordulatot hozott a spanyol nagydíj. Bár ez blog időnként bevallottan nem nélkülözi az iróniát, most mégis igyekszem elhessegetni háttérgondolatot, ami a "médiamunkások" igyekezetére rosszindulatúan utalhatna. Remélem elsősorban az motiválta a "kollégákat", hogy valóban emberközelivé próbálják tenni ezt a közeget is. Így a kívülállók számára már nem csak közel két órás berregésről beszélünk, hanem azt is látjuk, hogy igen, itt is emberek élnek és dolgoznak. Habár lassan mindenkit elvakít a pénz, mindent legyőz a technika, még magasabban hordják a fejüket a celebek, mégis találkozik a "kisember", és melegséget is adni tudó jégszív.

nagydologsprint Forma1 közélet

0 Tovább

(Háttér) – munka

A krónikások az 1800-as évek elejétől eredeztetik a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" szlogent. (Ez ugye ott meg is dőlt, hogy csak az elsőt mérik, ráadásul nagyon szigorúan. Tudjuk ezt mindannyian, akik belépve a gyár kapuján csipogunk a kártyánkkal.) De hiába a történelem, a mi emlékezetünkben leginkább a Nagy Feró féle feldolgozás adja meg a dolog igazi hátterét. A sajátos, "magyaros" szövegkörnyezet egy kicsit rá is nyomja a bélyegét a munka megítélésére. Az kétségtelen, hogy a szó konkrét jelentését a történelmi idők óta a klasszikus kétkezi tevékenységként értelmezzük. Ezt csak megerősítette a világháború után kialakult hazai "rendszer".

közélet munka munkasprint

0 Tovább

Feltámadunk!

Az előző írásomban igyekeztem a húsvét minél több klasszikusát felvonultatni, még akkor is, ha ennek egyik lényege, a főszereplő hiánya volt. Sőt, maga a feltámadás is kissé háttérbe szorult. A mostani megjelenéssel viszont éppen a lényegre koncentrálok. Az sem titok, hogy az én fejemben is megfordult a politikailag „áthallásos” megközelítés. De ez ugye nem az én hibám, hogy emellett még húsvétkor sem tudunk elmenni? Pedig csak egy réges-régi vicc képes megjelenítése. De hát a szójáték (is) már csak ilyen. Mindenki azt olvas ki belőle, amit akar.

feltámadás ébredés közélet

0 Tovább
«
12345

fejszelep

blogavatar

A közélet hatása a közérzetre. A legvalószínűbb állapot a túltöltöttség. Ha felül jön ki a gőz annak levezetésére szolgál a fejszelep. Ha alul jön ki, az gáz.

Követhetsz a facebook-on is!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

HTML