Ismerje meg a Professzor Urat!

Soha nem tagadtam, hogy az írásaim az úgynevezett "én-blog" kategóriába tartoznak. A műfajnak is vannak persze kifinomult változatai. Van, aki csak a személyes problémáit ontja a világ elé, egyfajta "nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek" alapon. Más inkább a személyes véleményét domborítja ki egy konkrét eset kapcsán. Remélem, az jön le, hogy én az utóbbiba tartozom. Persze mindig van egy orvosi eset, ez a mostani pedig szó szerint az!

0 Tovább

Illemtanácsok BÚ(jj)ÉK-olóknak 2018-ra

BÚÉK közélet illem

Mint minden "normális" médiumnak, ennek a blognak is illik megköszönni azon olvasók figyelmét, akik egész évben velem tartottak - legalábbis ebben a virtuális útvesztőben. Annál is inkább, hiszen a kezdeti - "csak a barátok közti véleménymegosztás" - önkifejezési gyakorlatot sikerült országos, sőt kis túlzással világméretűvé fejleszteni. Jó-jó, a klasszikus blogolási szokásoktól még messze vagyok, hiszen a "hírnév" leginkább annak köszönhető, hogy a tárhelyet biztosító felület szerkesztője gyakran emelte címlapra a mondandót. Na jó, de őt azért meg kellet győzni néhány koppintással a billentyűzeten. Ez időnként olyan jólsikerült, hogy az egyik cikk már megközelítette a 15.000-es olvasottságot.

0 Tovább

Vétkeztem – én néztem

Az utóbbi néhány napban megint azok jártak jól, akiknek "nincs" TV-je. És tényleg! Mit (nem) láttak. "Zs"-kategóriás filmek 23. ismétlése. Híradó-k. Ezekben híreket adnak a médiumok, mi meg isszuk a szavaikat, és folytatva a képzavart, esszük a képeiket. Még szerencse, hogy Gundi egy sportműsorban mondta (ha nem is szó szerint): 1 perces emberek vagyunk. Magyarul igen rövid idő alatt megszerzett információkból igyekszünk hosszútávú és mélyreható következtetéseket levonni. Tönkre téve ezzel családokat, barátságokat, közösségeket - életeket. A hitelesség sem fontos, csak az "úgy hallottam", "ezt láttam a TV-ben", - pedig csak az adott oldal akarta ezt láttatni, hallatni. Azt most nem vizsgáljuk, hogy melyik szél milyen irányból fúj és mekkora erővel, mert ezt mindenki látja, legfeljebb nem meri elismerni.

0 Tovább

Whiskys stadion

Sokan és sokat dolgozunk azon, hogy jobbá tegyük - mások szemszögéből nézve gondtalan - életünket. Estére kelve megiszunk egy pohár whiskyt, hétvégén kimegyünk a meccsre - már ha megtehetjük. Megdolgoztunk érte. Ezt hoztuk ki a mi kis gazdaságunkból.

közélet whisky stadion gazdaságsprint

0 Tovább

Utolérni Räikkönent – nyuszi-motorral

Két hét telt el a legutóbbi Formula 1-es futam óta, de még mindig beszédtéma az utóbbi idők egyik leglátványosabb - és tegyük hozzá emberileg sem utolsó - mozzanata. Kimi Räikkönen odaadta a sapkáját egy kisfiúnak, akinek a csalódottsága után óriási fordulatot hozott a spanyol nagydíj. Bár ez blog időnként bevallottan nem nélkülözi az iróniát, most mégis igyekszem elhessegetni háttérgondolatot, ami a "médiamunkások" igyekezetére rosszindulatúan utalhatna. Remélem elsősorban az motiválta a "kollégákat", hogy valóban emberközelivé próbálják tenni ezt a közeget is. Így a kívülállók számára már nem csak közel két órás berregésről beszélünk, hanem azt is látjuk, hogy igen, itt is emberek élnek és dolgoznak. Habár lassan mindenkit elvakít a pénz, mindent legyőz a technika, még magasabban hordják a fejüket a celebek, mégis találkozik a "kisember", és melegséget is adni tudó jégszív.

nagydologsprint Forma1 közélet

0 Tovább

(Háttér) – munka

A krónikások az 1800-as évek elejétől eredeztetik a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" szlogent. (Ez ugye ott meg is dőlt, hogy csak az elsőt mérik, ráadásul nagyon szigorúan. Tudjuk ezt mindannyian, akik belépve a gyár kapuján csipogunk a kártyánkkal.) De hiába a történelem, a mi emlékezetünkben leginkább a Nagy Feró féle feldolgozás adja meg a dolog igazi hátterét. A sajátos, "magyaros" szövegkörnyezet egy kicsit rá is nyomja a bélyegét a munka megítélésére. Az kétségtelen, hogy a szó konkrét jelentését a történelmi idők óta a klasszikus kétkezi tevékenységként értelmezzük. Ezt csak megerősítette a világháború után kialakult hazai "rendszer".

közélet munka munkasprint

0 Tovább

Feltámadunk!

Az előző írásomban igyekeztem a húsvét minél több klasszikusát felvonultatni, még akkor is, ha ennek egyik lényege, a főszereplő hiánya volt. Sőt, maga a feltámadás is kissé háttérbe szorult. A mostani megjelenéssel viszont éppen a lényegre koncentrálok. Az sem titok, hogy az én fejemben is megfordult a politikailag „áthallásos” megközelítés. De ez ugye nem az én hibám, hogy emellett még húsvétkor sem tudunk elmenni? Pedig csak egy réges-régi vicc képes megjelenítése. De hát a szójáték (is) már csak ilyen. Mindenki azt olvas ki belőle, amit akar.

feltámadás ébredés közélet

0 Tovább

„Nyulatlan” húsvét

Manapság ha valaki húsvéti dekorációt keres a blogjához, nincs különösen nehéz dolga. Ingyenes és plágiumtól való félelem nélkül is elérhetők olyan tartalmak, amelyek megszínesíthetik az ünnepet. Igen ám, de ha a látványt kézzelfogható valósággá szeretnénk váltani, már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha a kézművesipar remekeiből szeretnénk válogatni, akkor igencsak mélyre kell nyúlni a zsebünkben. Ha pedig a nagy kereskedelmi láncok termékeit választjuk, attól nem lesz egyedi a tojásünnep. A Távol-Kelet nyulai ugyanis hírhedt szaporaságukkal nálunk is megjelentek. Az iparági húsvét melléktermékei talán nem annyira büdösek, mint az élő tapsifülesek bogyói, de meghittséget aligha árasztanak a díszbe öltöztetett asztalnál. Mi lehet hát a megoldás, akinek már mindennel tele van a nyúlcipője? - hogy stílusos legyek.

0 Tovább

A ló heréje – avagy a szerencse grimasza

Klasszikus történet minden szombat este. A fél ország ül a TV előtt, és reménykedve várja, hogy kihúzzák azt a bizonyos öt számot. (Persze csak az után, hogy kidühöngte magát, mert Németországban is van egy "hülyebíró" akinek a Herta-Bayern meccsen nem volt pontos az órája.) A legújabb kori messiás(ok) - a hihetetlen összegeket hozó szerencseszámok - eljövetelében bízóknak persze nem kellene még a kedélyeiket ilyesfajta bejegyzésekkel is borzolni. Várják ők már negyven éve, csak akkor még nem voltak blogok, amelyek azzal piszkálták volna őket, hogy nagyobb esélyük van a pénzszerzésre, ha elkezdenek dolgozni. Még akkor is, ha nem feltétlenül sikerszakmában, pl. gázszerelőként "tengetik" az életüket.

3 Tovább

Vízfej, kockahas, műmell

közélet test fórumBármennyire is befolyásolta a komolyság-faktor valakinek az ünnepekhez való kötődését, testben és/vagy lélekben biztosan megerősödött. Ha mástól nem, attól biztosan, hogy megfigyelte embertársait, és ha saját magán nem vett észre változást, máson biztosan talált kifogásolnivalót. (Amolyan jóféle magyar szokás szerint.)

0 Tovább
«
123

fejszelep

blogavatar

A közélet hatása a közérzetre. A legvalószínűbb állapot a túltöltöttség. Ha felül jön ki a gőz annak levezetésére szolgál a fejszelep. Ha alul jön ki, az gáz.

Követhetsz a facebook-on is!

Utolsó kommentek

HTML